A fost acel interviu pe care trebuia să-l ascult!

Companiile care câștigă astăzi sunt cele care prețuiesc creativitatea. Doar oamenii liberi pot fi creativi.
Este vorba despre interviul realizat de Andreea Roșca: ADRIAN FLOREA. DACĂ VREI PERFORMANȚĂ, RENUNȚĂ LA FRICĂ ȘI CONTROL. (interviul poate fi citit/ ascultat la acest link sau ascultat pe Spotify (The Vast and Curious)
De ce mi-a atras atenția această discuție? Simplu, în sfârșit cineva vorbea despre angajații companiilor din perspectivă umană, nu doar cifre pentru afaceri.
Dacă nu tratezi oamenii ca oameni, cu toată complexitatea lor, ratezi șansa de a lucra cu ceea ce au mai de preț – creativitatea.
Adrian Florea (fondatorul – Trend Consult, o companie de consultanță în vânzări înființată în 2000) explică faptul că foarte multe companii sunt construite după un model vechi de management, ineficient în prezent. El spune că ar cam trebui să uităm aproape tot ce știam despre management (planificare, organizare, conducere și control) dacă vrem preformanță.
Trebuie construită o cultură în care oamenii nu doar se simt bine, ci au și un sens în munca pe care o fac.
Cum creezi un mediu în care oamenii își doresc să lucreze:
- Liderii sunt primii care trebuie să ”se uite în oglindă”
Liderul este cel care gestionează cultura organizațională. El este primul care trebuie să se schimbe pentru a crea un model pe care să-l urmeze și ceilalți.
Cultura organizațională este suma obiceiurilor indivizilor dintr-o companie.
- Focus pe ceea simt membrii organizației, cum se simt ca oameni
În prezent, datorită cercetărilor din neuroștiință, sociologie și psihologie, am început să înțelegem cum funcționează creierul uman, emoțiile și oamenii, în general. Și un lucru este cert: prin control omori performanța!
Acest subiect m-a bucurat foarte mult. În calitate de angajat, de foarte multe ori m-am întrebat de ce nu suntem întrebați ceea ce simțim, ceea ce ne pasionează cu adevărat și de ce nu putem crea un mediu în care competiția să fie una ”sănătoasă”.
Sincer, această perspectivă este privită de foarte multe persoane cu scepticism și ironie uneori. Pare a fi un ideal greu de atins.
- Doar oamenii liberi pot fi creativi
Adrian Florea povestește cât de important este ca oamenii să aibă libertate, să nu mai simtă presiunea controlului și fricii. Doar în momentul în care există libertate oamenii pot fi creativi, vulnerabili și deschiși către schimbare.
Există o teorie care spune că omenirea trece foarte rapid de epoca informației; că, de fapt, s-a și încheiat epoca informației și trăim în epoca creativității. Adică, în momentul de față, principalul capital nu mai este informația, ci creativitatea.
De ce le este teamă companiilor să ofere libertate?
Când oferi libertate oamenilor nu știi la ce să te aștepți, poți pierde controlul.
Iar această teamă că libertatea îi va face pe oameni neproductivi este în mare măsură falsă.
Dacă ai creat cu adevărat un mediu de lucru liber și cu focus pe nevoile oamenilor, atunci cu siguranță vor rămâne cei de care ai nevoie, vor pleca cei care ”au profitat de libertate” și vor veni membri noi, atrași de mediul de lucru creat.
Este la fel ca atunci când ești sincer într-o dicuție cu o persoană. Dacă ea decide să profite de vulnerabilitatea ta, atunci tu vei ști ce relație vei avea avea cu aceasta.
- Creează un mediu de încredere
Știm cu toții faptul că încrederea se câștigă greu și se pierde repede, iar într-un mediu de lucru ghidat de frică și control poți fi aproape sigur de spulberarea încrederii oamenilor.
Oxitocina este prezentată ca fiind și un hormon al încredederii, cheia pentru conexiunile noastre umane (îmbunătățește colaborarea și reduce anxietatea, dar este diminuată de stres și putere). De aceea este atât de important să creezi o cultură organizațională bazată pe încredere.
Încrederea este ”contagioasă”.
3 modalități simple prin care poți aduce încredere: recunoaștere, ascultare activă și recunoștință. În felul acesta putem crea relații pozitive care generează la rândul lor o colaborare eficientă.
- Fii tu însuți!
Iar la acest punct vobim despre vulnerabilitate. Despre curajul de ”a te arăta” așa cum ești, de a spune când nu poți, când nu știi sau când ai nevoie de ajutor.
De cele mai multe ori, liderii trăiesc cu percepția falsă că trebuie să le știe pe toate, să poată oricând și să-și lase emoțiile ”la ușă”. Adevărul este însă altul, nici ei nu pot și nu știu de fiecare dată. Și liderii au emoții, iar în timp, dacă nu vor decide să-și scoată masca ”perfecțiunii”, va fi tot mai greu de purtat.
În momentul în care reușești să poți fi tu însuți, creezi în jurul tău un spațiu în care oamenii pot fi ei înșiși. Iar acest a fi ei înșiși îți dă ție, ca lider, accesul la acel rezervor de care vorbeam la început – capacitatea de creație.
Aici mi-a plăcut foarte mult remarca lui Adrian Florea referitoare la agresivitatea pe care o întâlnim adesea în organizații (acei oameni care par mai tot timpul supărați, nervoși, nemulțumiți, etc. – și ei pot afirma că sunt ei înșiși, dar este de fapt o mască sub care ”se ascund”). El este de părere că orice manifestare agresivă este o construcție de apărare.
Altfel spus, nu există oameni cu adevărat ”răi”, ci experiențele prin care au trecut îi determină să fie așa. Defensiva ta elimină toate emoțiile. Și ajungi la 40 și ceva de ani să-ți pui acele întrebări: de ce mă simt gol?
Secretul companiilor ”cool”, acelea unde toată lumea vrea să lucreze, este că oamenii pot și ei înșiși. Dar orice transformare începe de la vârf, cu oameni care acceptă că pot și au nevoie să se schimbe.
Trebuie să recunosc faptul că acest interviu mi-a oferit speranțe reale pentru viitor. Mai mult decât atât, acest interviu a avut loc în 2019, iar în prezent, pe fondul schimbărilor venite odată cu pandemia, apar tot mai multe discuții în spațiul public legate de importanța creativității și cultivării acesteia. (exemplu: Creativity will be key to competing against AI in the future workforce)
Ne petrecem mai mult de jumătate din viață la locul de muncă, este momentul să oferim sens acestui timp și să ne ajutăm reciproc pentru a crea relații de calitate atât profesional, cât și personal. 🙂
