”Creativitatea umană îi dă culoare lumii nostre.”

În minutele următoare vă invit să citiți un articol creat pe baza documentarului de pe Netflix – Puterea creativă a creierului – David Eagleman (Specialist în neuroștiințe, membru al Consiliului Forumului Economic Internațional, cercetător la Institutul pentru Etică și Tehnologii Inovatoare și profesor la Universitatea Stanford)
Va fi bogat în citate extrase deoarece sunt foarte valoroase și au mult patos, acel ceva ce definește actul creator și-l face atât de frumos.
Creativitatea este în mod cert tema mea preferată și mă bucur că poate fi privită din atât de multe perspective, căpătând și mai multă putere cu fiecare exemplu.
Cred că putem porni în această călătorie imaginară. Pregătiți?! 3, 2, 1….
Start! 🙂
De unde vine creativitatea, această abilitate unică?
Mă bucur că pot începe cu această idee, deoarece ea este punctul de pornire atunci când vorbim despre creativitate.
- Creativitatea nu este rezervată doar unei elite, ci este o caracteristică a creierului uman.
- Creativitatea este mai mult decât ceea ce spunem adesea – arte, aceasta ne-a permis să creăm o punte spre viitor în fiecare domeniu din viața noastră.
Pentru a avansa trebuie să fii creativ. Altfel creezi lucruri care au fost deja create și gândești la fel ca toți ceilalți. – Michelle Khine, nanotechnologist
Ce este atât de special la creierul uman?
Totul începe cu circuitele noastre unice.
Complexitatea creierului nostru ne permite să prelucrăm informațiile în moduri foarte diferite, nelimitate. Iar toate acestea ne diferențiază și stau la baza creativității umane.
Extinderea creierului uman de-a lungul timpul ne-a ajutat să fim tot mai receptivi și creativi la tot ceea ce este în jurul nostru, fiecare generație fiind cu un pas mai în față.
”Odată cu mărirea cortexului s-a extins partea creierului din spatele frunții, cortexul prefrontal. Iar acesta, se pare, că este izvorul imaginației noastre.”
Iată ce spune Bjarke Ingels (arhitect vizionar, a proiectat unele dintre cele mai inovatoare clădiri din lume): ”Ideile dobândite, conceptele acumulate, într-un fel sau altul, îți vor da puterea de a realiza lucruri mai bune. Asta înseamnă creativitatea, că avem puterea de a ne imagina o lume…care nu este lumea noastră încă.”
Imaginația umană este o superputere pe care o avem cu toții.
Dacă toți suntem capabili de creativitate, ce se întâmplă mai excat în creierele noastre când ne angajăm într-un proces creativ?
Hathan Myhrvold (inventator, descris drept cel mai deștept om pe care-l cunoaște de către Bill Gates): ”Aș spune că o mică dovadă de creativitate este să iei idei dintr-un domeniu și să le aplici într-altul. Poate chiar într-un context diferit.”
”Creativitatea nu deține o singură regiune din creier. Rezultă din intercațiunea a miliarde de neuroni care trimit trilioane de impulsuri electrice. Imaginile și sunetele sunt amestecate cu amintirile, cu gândurile și cu emoțiile. Noul este amestecat cu vechiul. Toate experiențele noastre sunt materia primă cu care creierul creează.
În povestea lui Hathan m-am regăsit destul de mult deoarece și eu am mai multe domenii care mă pasionează, dar care pot fi îmbinate foarte bine, potențându-se reciproc. Însă am crescut cumva cu ideea că este importantă specializarea și cam atât, însă poți aduce oricând în viața ta o altă activitate care îți place. Este posibil să-ți ofere noi perspective.
Creativitatea nu este egalĂ cu inventarea din nimic, ci să remodelezi ceva existent. Cum?
Phil Tippett (animator, creează personaje (monștri)): ”Tăia la întâmplare imagini diverse și le lipea într-un album. Pe măsură ce făcea asta simțea acel: ”Acum știu.”, ”M-am prins.” Albumele sut o reprezentare a ceea ce se petrece în creier.
Michael Chabon (considerat unul dintre cei mai originali scriitori actuali): ”Originalitatea este o absurditate. Cred că este un nonsens. Nu a existat niciodată o originalitate adevărată. Lucrând cu convenționalul apare originalitatea. Nu respingându-l, cel puțin pentru mine.” Se inspiră de oriunde.
Ceea ce creăm este unic pentru că experiențele noastre de viață sunt unice.
Creativitatea însemană să ieși în lume și să-ți dai voie să vezi, să observi și apoi să poți folosi ceea ce tu vezi pentru a crea concepte noi.
Un alt aspect foarte important și impresionant în același timp este legat de faptul că o creație fizică înseamnă mai mult decât ceea ce vedem, aceasta poate remodela vieți.
Ehren Tool (a venit din războiul din Golf și s-a apucat de olărit): ”M-am opus multă vreme ideii de a vedea arta ca pe o terapie, dar acum, când mă apropii de cana cu numărul 20 000 pe care am creat-o, încep să cred în ea.”
Zachny (scriitor – lucrează cu deținuții pentru a le dezvolta talentul de scriitori).
Deținut: ”Când scriu mă descopăr. Creez o lume nouă, o lume în care ar trebui să trăiesc. Datorită acestei experiențe am putut să mă renasc. Sunt o persoană care nu credeam că pot fi.”
Atât Zachny, cât și Tim Robbins (urmează și fragmentele lui), m-au impresionat pentru că au dus creativitatea într-un context la care nu m-aș fi gândit sau la care nu aș fi vrut să mă gândesc.
Știm prea bine că aceste comportamente deviante au la bază multe traume, iar societatea blamează mult mai mult și încearcă prea puțin să identifice cauzele reale.
Tim Robbins (actor, a interpretat rolul unui prizonier în filmul ”Închisoarea îngerilor”), iar astăzi predă cursuri de actorie deținuților din California.
Tim R.: ”Potențialul uman dintr-o închisoare este extraordinar. Mințile creative de acolo sunt extraordinare. Dar nu ne gândim la asta. Nu vrem să ne gândim la asta.
Au făcut o greșeală, așadar trebuie să fie definiți pentru tot restul vieții pentru acea greșeală. Și nu au să ne ofere nimic. Nu este adevărat. Au mult de oferit! Mai ales experiențele prin care au trecut.
Suntem frecvent martori la transformarea ființelor umane prin implicarea lor în procesul creativ.
Prin faptul că li se spune, uneori pentru prima oară în viață, că vocea dinăuntrul lor, că sentimentele lor reprimate sunt sentimente legitime. Că în camera în care noi lucrăm cu ei nu sunt deținuți, ci ființe umane. Având în vedere situația și mediul se poate petrece o transformare incredibilă.”
S-a constatat că probabilitatea ca deținuții care participă la programele bazate pe creativitate să recidiveze este cu 80% mai mică decât în cazul celorlalți.
Tim R.: Latura creativă a ființei umane este esențială pentru fericirea noastră. Mă întreb câtă lume știe asta. Poate că sentimentul de goliciune interioară sau depresia prin care trec au o legătură cu lipsa scânteilor creative.
Sunt 3 căi prin care putem profita de circuitele creativității:
- Să părăsim calea care opune cea mai mică rezistență!
- Să încercăm ceva nou!
- Să nu ne fie frică de eșec!
Nathan: ”Lumea noastră recompensează specializarea. Dar specializarea are un cost. Înveți tot mai multe despre tot mai puțin, până când știi totul despre nimic.
Pentru a fi creativ, pentru a gândi neconvențional, trebuie să fii gata să greșești.”
Ideile creative ar trebui să existe într-un echilibru între familiar și nou sau cum spun în documentar: Forțează granițele!
Probabil te întrebi: și cum găsim echilibrul în această lume în care este atât de ușor să fii de o parte sau cealaltă?
Strategia este să explorezi, să cauți, să experimentezi cât mai mult și să încerci posibilități cât mai diverse. În felul acesta îți testezi limitele și înțelegi ceea ce funcționează mai bine pentru tine.
Ei spun că riști atunci când forțezi granițele, dar în același timp poți fi răsplătit din plin pentru acest curaj.
Există un spectru între lucrurile prea familiare și lucrurile exagerate, ciudate. Acolo este granița posibilului.
Atunci când creezi și îți dorești să faci lucruri inedite, riscul este să greșești, iar de multe ori nu poți accepta și te gândești că mai bine ar fi să renunți. Apare în același timp atât teama de eșec, cât și teama de succes.
Cu toatea acestea, secretul este să nu-ți fie frică de eșec!
Adevărul este că majoritatea succeselor se înalță din cenușa eșecurilor care le-au precedat.
Dan B. Weiss (co-creator și scriitor Game of Thrones): ”Am dat greș în mod constant, mulți ani. Eșecul este fundația vieții mele.
Treptat, foarte încet, am realizat că nu contează ce scrii pe computer. Sunt doar cuvinte. Poți tasta altele în loc la fel de repede.
Toate eșecurile contribuie la abilitatea ta de a face acest lucru.”
Deși este demonstrată importanța creativității, de ce nu suntem învățați să o îmbrățișim de la bun început?
În urmă cu mai bine de 10 ani, H O Wheeler era la un pas să fie închisă. Era o școală din zona săracă a orașului și dădea greș.
Un alt exemplu frumos care demostrează că unui copil, atunci când îi recunoști calitățile și îl încurajezi pe drumul lui, înflorește.
Iată ce spun profesorii: ”Aveam unele dintre cele mai mici note la examenele din statul nostru. Se vorbea despre închiderea școlii. Pentru a salva școala am adoptat o soluție radicală: au pus creativitatea și artele în centrul tuturor materiilor.”
Când învață copiii?
”Când sunt stimulați. Iar când te concentrezi pe arte și pe experiențele artistice, copiii înfloresc în moduri unice și speciale!”
Își vor aminti notele? Nu. Își vor aminti procesul care i-a ajutat să-și dezvolte înțelegerea despre lumea noastră? Absolut!”
Arta este partea care îi ajută să se dezvolte ca ființe umane.
Vestea bună, cea cu care am și început, este că această creativitate aparține tuturor. Este cea mai puternică unealtă cu care ne-am născut și pe care o putem pune să lucreze prin noi. O unealtă care ne poate schimba propria viață și apoi și a celor din jur.
Creativitatea poate schima lumea!
Acesta este documentarul în cuvinte povestite. L-am văzut punând pauză la aproape fiecare minut. Am spus Da la nenumăratele idei expuse de creatorii intervievați, m-am regăsit perfect și sunt convinsă că fiecare persoană găsește cel puțin o idee cu care să rezoneze 100%.
Sunt foarte multe de povestit, dar la final aș vrea să vă reamintesc:
- Părăsește calea cu cea mai mică rezistență!
- Forțează barierele!
- Nu-ți fie teamă de eșec!
Creativitatea este pentru toată lumea, poate nu mai putem inventa roata, dar cu siguranță experiența noastră personală poate aduce acel ceva pe care nimeni altcineva nu-l poate replica.